Mag ik me voorstellen?

Ik ben Alex Tiemes, van huis uit ben ik fysiotherapeut en ben Cum Laude afgestudeerd aan de TAF in Enschede. Na specialisaties in de fysiotherapie, waaronder Manuele Therapie, heb ik de studie Chinese Geneeskunde opgepakt aan het “Anglo-Dutch Institute for Oriental Medicine” in Haarlem. Ook deze opleiding is Cum Laude afgerond . Hierna is mij gevraagd om acupunctuurdocent te worden. Dit heb ik verschillende jaren gedaan, later ook bij de “Hwa To University for Traditional Chinese Medicine” in Zaandam.

Verschillende landen zijn bezocht om acupunctuur in het Westen op één lijn te krijgen. Na verschillende studiereizen in China om mijn kennis van acupunctuur verder te ontwikkelen, ben ik gevraagd door de professoren aldaar om in China les te geven. Dit heb ik gedaan aan de Shandong Universiteit voor Traditionele Chinese Geneeskunde in Ji’Nan, provincie Shandong. Naast mijn ontwikkeling als acupuncturist aldaar, heb ik mijn collega’s in China een speciale vorm van Manuele Therapie aangeleerd. Mijn contacten in China, de professoren, studenten en tolken, zijn erg vriendelijk en zeer ter zake kundig. Verschillende zijn mijn persoonlijke vrienden geworden.

In de afgelopen decennia heb ik diverse therapieën en combinaties daarvan aangereikt gekregen, onder de knie gekregen en ook nieuwe ontdekt. Daarbij staat de effectiviteit van de therapie voorop. Veel aandoeningen die men tegenwoordig ziet, zijn verrassenderwijs ook al in het verleden voorgekomen en uitgebreid beschreven. Toen waren er geen laboratoriumonderzoeken mogelijk, maar de beschrijvingen van de ziekte waren zeer nauwkeurig. De middelen
om een ziekte te behandelen waren beperkter dan nu, maar er zijn ook veel therapieën in de vergetelheid geraakt. Ik zie dat veel vanuit mijn vakgebied. de Chinese Geneeskunde, de acupunctuur en andere extern aangrijpende therapievormen. Het is belangrijk om deze waardevolle handvatten nog steeds te gebruiken. De effectiviteit daarvan heeft zich in het verleden keer op keer bewezen. Hoofdpijnklachten bijvoorbeeld zijn met recht ook een hoofdpijndossier. Er zijn zoveel mogelijkheden om hoofdpijnklachten te doen ontstaan; maar vind maar eens de juiste methode om het goed te behandelen. Dit valt of staat met een juiste diagnose, maar evenzo belangrijk is de persoonlijke beleving van de klachten. Waar wordt het erger door, wat maakt het minder. Wat kun je wel of niet verdragen qua eten/drinken, kun je wel tegen geluiden, of tegen fel licht. Hieruit kan een beeld geschetst worden van hoe jouw hoofdpijn zich gedraagt onder verschillende omstandigheden. Vanuit dit beeld rollen er automatisch ook mogelijkheden uit om de hoofdpijn te verminderen. Diverse mogelijkheden, diverse therapieën en combinaties daarvan.

Acupunctuur Hengelo