Hoofdpijn en migraine

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is geen diagnose. Het beschrijft uitsluitend dat er pijn is aan- of in het hoofd. Meestal is niet het hele hoofd betrokken, maar een deel. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Daar hoeft men zich in het algemeen geen zorgen om te maken. Komt het vaker voor of wordt het intenser, dan is het altijd raadzaam hulp in te roepen. Een huisarts is dan uw eerste contactpersoon. De huisarts kan met u beslissen wat voor u het beste is. Is de klacht voornamelijk lichamelijk van aard, dat wil zeggen spierspanning, beweeglijkheid van de nek, uw houding, dan kan een fysiotherapeut u misschien helpen. Zijn er spanningen in uw omgeving of bent spanningsgevoelig, dan zal daar een oplossing voor gevonden moeten worden.

Welke symptomen kunnen voorkomen bij hoofdpijn?

De aard van de pijn kan verschillend zijn, maar ook de plaats waar de pijn zit. Het kan gepaard gaan met oorsuizingen of –piepen, slechter zien, lichtflitsen of juist donkere vlekken in het gezichtsveld. Gevoeligheid voor licht of geluiden. Misselijkheid met al dan niet braken

Wat kan je doen tegen hoofdpijn?

Hoe de hoofdpijn zich ook presenteert, er moet naar een oorzaak gezocht worden. Meestal is er een combinatie van factoren die een hoofdpijn kunnen uitlokken. Dit kunnen oorzaken zijn van psychische- en lichamelijke aard, voeding, allergieën, et cetera. De Chinese geneeskunst neemt al deze factoren onder de loep en beoordeelt hoe alle invloeden op elkaar inwerken en hoe u daarop reageert.

Hieronder een paar voorbeelden van hoofdpijnklachten waarbij acupunctuur kan helpen.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is niet te genezen, maar kan wel worden behandeld. De behandeling van clusterhoofdpijn bestaat uit het bestrijden van de pijn tijdens een aanval en het proberen te voorkomen van een aanval. Clusterhoofdpijn is niet te genezen, maar kan wel worden behandeld. De behandeling van clusterhoofdpijn bestaat uit het bestrijden van de pijn tijdens een aanval en het proberen te voorkomen van een aanval. Clusterhoofdpijn is een pijn in de hielen die vaak wordt veroorzaakt door druk op de zenuwen in de voetzolen. Acupunctuur kan de pijn helpen verlichten en de functie van de zenuwen verbeteren.

Hooikoorts en hoofdpijn

Als u naar een acupuncturist komt in de periode waarin u daadwerkelijk klachten hebt, zal de behandeling er in eerste instantie op gericht zijn de klachten te verlichten. Acupunctuur werkt dus ook goed bij acute hooikoorts. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed functioneert, richt de behandeling zich ook daar op.

Acupunctuur kan, in combinatie met kruiden, de klachten van hooikoorts verminderen. Hoewel bestaande klachten ook vermindert kunnen worden is het raadzaam om al voordat u last krijgt van de symptomen te starten met de behandeling. Acupunctuur kan helpen bij slapeloosheid, oorsuizen, rugklachten, hooikoorts, hoofdpijn of acute klachten zoals voorhoofdsholte ontsteking of griep. Ook geschikt voor hoog gevoelige personen. Bij fysieke klachten, overgewicht, diabetes en mentale problemen zoals stress en depressie kan Chinese kruidentherapie een aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling of als zelfstandige behandeling worden ingezet.

Wilt u weten of de hoofdpijn die u heeft ook behandelbaar is , neemt u dan contact op via de telefoon of vul de health check in voor een eerste afspraak.