Hooikoorts

Wat is hooikoorts

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Wat zijn de oorzaken van hooikoorts

Hoe is hooikoorts te behandelen of te voorkomen?

 

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op een onschuldige binnendringer zoals stuifmeelkorrels (pollen) van windbestuivende planten, bomen en grassen. De onschuldige binnendringer wordt aangevallen door een van slag geraakt afweersysteem; te hard, te heftig en te lang.

 

Symptomen van hooikoorts?
Overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel, jeukende, tranende en branderige/ jeukende ogen, niezen en benauwdheid, vermoeidheid en algehele malaise.

 

Welke oorzaken kunnen er zijn?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Iedereen heeft te maken met dezelfde in de lucht zwevende pollen. Ze komen naar binnen met de ademhaling en worden ongemerkt, ongezien en subtiel uitgeschakeld door een nauwkeurig afgesteld afweersysteem. Minder nauwkeurig afgestelde afweersystemen schakelen de indringer minder subtiel uit; er volgt een allergische reactie. Er volgt een uit de hand gelopen gevecht tussen de indringer (de pollen) en het afweersysteem, waardoor u gaat niezen, proesten, en alle bijkomende klachten krijgt.

 

Hoe te behandelen en hoe te voorkomen?

In de Reguliere zorg worden de verschijnselen van de strijd tussen afweer en indringer bestreden. Of het afweersysteem wordt geleerd niet meer te reageren (desensibilisatie kuur).

Bij de Chinese Geneeskunde worden alle mogelijke oorzakelijke factoren onder de loep genomen; uw afweersysteem, het gevecht tussen indringer en de afweer (de verschijnselen), uw lichamelijke conditie en levensstijl. Er wordt naar een evenwicht gezocht waardoor er een passende reactie kan plaatsvinden op een onschuldige indringer.

 

Voorkomen is beter dan genezen. Het is aan te raden om tijdens het hooikoortsseizoen zo min mogelijk in contact te komen met droge grassen en andere windbestuivende planten en bomen.
Om uw afweersysteem positief te beïnvloeden en adequaat te laten reageren, is het raadzaam om vooraf aan het hooikoortsseizoen dit systeem te behandelen. Tijdens het belastende seizoen zal dan een enkele behandeling nodig zijn.

Wilt u meer weten, belt of appt u dan, of u kunt de healthcheck invullen voor het maken van uw eerste afspraak.